Hakkımızda
Biruni Üniversite Hastanesi Yürüme Analizi Merkezi
Yürüyüşünüzü Keşfedin, Sağlıklı Adımlar Atın!
Her adımınız size ne söylüyor? Biruni Yürüme Analizi Merkezi olarak, yürüyüşünüzü detaylı bir şekilde analiz ederek, sağlığınıza ve performansınıza dair önemli bilgiler sunuyoruz. Özellikle serebral palsi, spina bifida gibi nöromuskuler hastalığı olan çocuklar, parkinson, demans gibi düşme riski olan yaşlı hastalar, diyabetik ayağı olan hastalar, sporcular, fitness tutkunları ve sağlıklı yaşamı benimseyenler için kişiselleştirilmiş analizlerimizle daha güçlü ve dengeli adımlar atmanızı sağlıyoruz.
Yürüyüş analizinin yapıldığı laboratuvarımızda, yaklaşık 8 metre uzunluğunda özel bir yürüyüş yolu, kişinin üzerinde yürüdüğü zeminde özel plakalar bulunmaktadır. Plakalar, kişi yürürken ürettiği kuvvetleri ölçmektedir. Ayrıca odanın etrafında son teknolojiye sahip 3 boyutlu QUALISYS hareket yakalama kameraları yerleştirilmiştir.
Biruni Üniversite Hastanesi yürüme analizi merkezini diğer yürüme merkezlerinden farklı kılan unsurlar:
- Tıbbi geçmiş analizin yapılması,
- Röntgenler çekilmesi,
- Ebeveyn (veya birey) tarafından bildirilen fonksiyonel anketlerin aktarılması,
- Standart bir fiziksel muayene yapılması,
- Görsel yürüme analizi yapılması,
- İki boyutlu yürüme analizi yapılması,
- Üç boyutlu bilgisayarlı yürüme analizi (3D bilgisayarlı yürüme analizi) yapılması,
- Kinematik değerlendirme ile yürüme sırasında eklemlerin 3 planda hareketlerinin ölçülmesi,
- Kinetik değerlendirme ile harekete neden olan kuvvetlerin ve mekanizmaların ölçülmesi,
- Pedobarografi ile ayakların altındaki basınç dağılımının ölçülmesi,
- Postür analizi ile ayakta dururken baş, boyun, gövde, kol ve bacakların diziliminin ölçülmesini sağlamak merkezimizi ön plana çıkaran unsurlardır.
Prof. Dr. Fuat BİLGİLİ
Yürüme Analizi Laboratuvarı, yürüme ve hareket bozukluklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış bir merkezdir. Yenilikçi teknolojiler ve bilimsel yöntemler kullanarak, her yaştan bireyin yürüme fonksiyonlarını iyileştirmeyi hedefliyoruz. Alanında uzman ekibimiz, kişiye özel değerlendirme ve tedavi planları sunarak bireylerin yaşam kalitesini artırmayı amaçlamaktadır.
Fuat Bilgili, 2001 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı ve 2006 yılında “Pes equinovarus tedavisinde Ponseti yöntemi ile kinematik ve kinetik tedavi sonuçlarının karşılaştırılması” teziyle uzman oldu.
Mecburi hizmetini 2006-2012 yılları arasında Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamladıktan sonra 2012 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda uzman olarak çalışmaya başladı ve 2017 yılında doçent oldu. 2022 yılında profesör ünvanı aldı.
2007 yılında Köln Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği’nde bir ay süreyle gözlemci olarak çalıştı. 2010 yılında Avrupa Ortopedi ve Travmatoloji Board (EBOT) sınavını geçti. 2016 yılında Avrupa Pediatrik Ortopedi Derneği seyahat bursu ile Güney Amerika’da gözlemci olarak çalıştı. 2017 yılında Heidelberg Tıp Fakültesi Ortopedi Anabilim Dalı’nda Prof. Thomas Dreher ile yürüme analizi ve pediatrik nöromusküler hastalıklar üzerine çalıştı. 2017 yılında ESMAC tarafından düzenlenen Temel Yürüme Analizi Kursu’na ve 2021 yılında İleri Yürüme Analizi Kursu’na katıldı. 2016-2021 yılları arasında Pediatrik Ortopedi Derneği yönetim kurulunda görev aldı. Birçok kurs, sempozyum ve kongre düzenledi. 2022 yılında EPOS-ESMAC tarafından düzenlenen İleri Seviye Serebral Palsi Kursu’na katıldı.
2020 yılında tıp ve mühendislik disiplinlerinin ortak çalışması ile ürün tasarlayacak araştırmacılar yetiştirmek amacıyla Ortopedik ve Biyomedikal Nöroteknoloji Tez Yüksek Lisans Programını kurdu. Boğaziçi Biyomedikal Mühendisliği ile serebral palsi üzerine kas biyomekaniği konusunda bilimsel çalışmalar yaptı ve bu çalışmaları SCI dergilerinde yayımladı. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ile Perthes Hastalığının MRI görüntülemesi üzerine iş birliği yaptı ve bu çalışmayı SCI dergilerinde yayımladı.
TÜBİTAK 1512 projesi ile Bilgili Medikal Ltd.Şti şirketini kurdu, yarım dairesel kilitli dış fiksatörü tasarladı ve biyomekanik deneyleri başarıyla tamamladı. Daha sonra KOSGEB’den “Üç Boyutlu Hibrit ve Uzaktan Mobil Yürüme Analizi Sistemi’nin Geliştirilmesi” projesi için hibe aldı ve projeyi başarıyla tamamladı. Diyabetik ayak için sensörlü tabanlık tasarımı ve yaraların gelişimine etkisinin klinik araştırması üzerine bilimsel araştırma projesine katıldı. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen “Uzun Kemik Açık Kırıklarının Tedavisi İçin Yeni Yarım Dairesel Kilitli Dış Fiksatörün Klinik Uygulaması” projesi hala devam etmektedir. “Düşük Maliyetli Sistemlerle Zemin Tepki Kuvvetleri ve Eklem Momenti Belirlenmesi” projesi de devam etmektedir.
2014’ten beri Pediatrik Ortopedi Derneği, 2010’dan beri TOTEK, 2009’dan beri TOTBİD, 2009’dan beri AO Fellowship, 2007’den beri Ekstremite Rekonstrüksiyonu ve İlizarov Yöntemi Uygulama ve Geliştirme Derneği, 2002’den beri TOTDER, 2018’den beri ESMAC (European Society for Movement Analysis in Adults and Children) ve EPOS (European Paediatric Orthopaedic Society) üyesidir.
Araştırma alanları arasında hareket analizi, yürüme analizi, ortopedi ve travmatoloji, yürüme ve hareket biyomekaniği yer almaktadır.
Bu alandaki son katkıları şunlardır:
B.1 Göksan Süleyman Bora, Bursalı Ayşegül, Bilgili Fuat, Akalan Nazif Ekin, Koç Eylem, Temelli Yener (2007). Türkiye’de Ponseti yöntemi ile ilgili deneyimlerimiz. Interna Clubfoot Sempozyumu
B.2 Gulenc Barış, Akalan Nazıf Ekın, Temelli Yener, Kuchımov Shavkat, Bilgili Fuat (2015) İki farklı psoas gevşetme prosedürünün serebral palsili çocuklarda sert diz yürüme paternine katkısının araştırılması: Pelvik kenarı üzerinde ve küçük trokanterde. ESMAC Özetleri 2015 / Gait & Posture 42S (2015) S1–S101
B.3 Kaya Cemre Su, Bilgili Fuat, Temelli Yener, Ates Filiz, Yucesoy Can A. Diğer kasların birlikte aktivasyonu, CP’de tipik sınırlı diz ekstansiyonu durumu ile uyumlu olarak spastik gracilis kuvvetlerini artırır. Avrupa Ortopedik Araştırma Topluluğu Yıllık Toplantısı
B.4 Akalan Nazif Ekin, Apti Adnan, Kuchimovc Shavkat, Leblebici Gokce, Kubra Onerge, Bilgili Fuat, Bacak İsmail, Miller Freeman, Temelli Yener. Artmış femoral anteversiyon ile ilişkili biyomekanik anormallikler: Yürüme ve hipermobilite ESMAC Özetleri 2017 / Gait & Posture
B.5 Apti Adnan, Akalan Nazif Ekin, Kuchimovc Shavkat, Kılıcoglu Onder Ismet, Leblebici Gokce, Bacak İsmail, Onerge Kubra, Bilgili Fuat, Kurt Aslıhan, Temelli Yener, Miller Freeman. Artmış femoral anteversiyon ile ilişkili biyomekanik anormallikler: Hipermobilite, ayak postürü ve basıncı ESMAC 2017 / Gait & Posture
B.6 Leblebici Gokce, Akalan Nazif Ekin, Apti Adnan, Kuchimovc Shavkat, Bacak İsmail, Bilgili Fuat, Temelli Yener, Onerge Kubra, Miller Freeman. Artmış femoral anteversiyon ile ilişkili biyomekanik anormallikler: Alt ekstremite fonksiyonelliği, düşme sıklığı ve ön diz ve bel ağrısı. ESMAC 2017 / Gait & Posture
B.7 Ertürk G, Akalan NE, Evrendilek H, Karaca G, Bilgili F. O 100 – Hemiplejik çocuklar için tek ayakta durma süresi ile GMFM skorları ve duruş fazındaki stabilite arasında ilişki var mı? Gait Posture 2018 Jun 25. pii: S0966-6362(18)30892-0. Doi: 10.1016/j.gaitpost.2018.06.135.
B.8 Kaya CS, Bilgili F, Akalan NE, Temelli Y, Ates F, Yucesoy CA. O 043 – Spastik semitendinosusun mekanikleri, intermuscular etkileşimler tarafından değiştirildiğinde diz ekstansiyonuna karşı patolojik direnci artırır. Gait Posture. 2018 Jun 28. pii: S0966-6362(18)30788-4.
B.9 Önerge K, Akalan NE, Sert R, Kuchimov S, Leblebici G, Erturk G, Bilgili F. O 093 – Azalmış ön ayak duyusunun ayak basınç dağılımı üzerindeki etkilerini tanımlama: Plot çalışması. Gait Posture.2018 Jun26. pii: S0966-6362(18)30885-3. Doi: 10.1016/j.gaitpost.2018.06.128.
B.10 Sert R, Akalan NE, Kurt A, Apti A, Kuchimov S, Bilgili F. P 026 – İçe dönük yürüyüş paterninin plantar basınç davranışı ve ayak postürü üzerindeki etkileri. Gait Posture. 2018 Jul 18. pii: S0966-6362(18)30969-X. Doi: 10.1016/j.gaitpost.2018.06.183.
B.11 Akalan NE, Apti A, Kurt A, Sert R, Onerge K, Leblebici G, Kuchimov S, Bilgili F, Temelli Y, Miller F. P 059- Artmış femoral anteversiyona sahip çocuklarda hipermobilitenin etkisi: Statik ve dinamik ayak basınç davranışı. Gait Posture. 201
Ekibimiz;
Hakan İlikçi
Sanko Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünde eğitim görürken, Litvanya’da Erasmus değişim öğrencisi olarak Ortopedija Technika’da ortez-protez hastalarıyla çalışmıştır. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra Klaipeda Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde staj yaparak, Palanga’da çeşitli rehabilitasyon modalitelerinin kullanıldığı bir rehabilitasyon köyünde Robotik Rehabilitasyon alanında çalışmıştır. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde Ortopedik ve Biyomedikal Nöroteknoloji alanında yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Biruni Üniversite Hastanesi’nde ortopedik ve nörolojik hastalarda giyilebilir sensörlerle yürüme analizi, 3 Boyutlu Yürüme Analizi ve video kameralar ile yürüme analizi üzerine çalışmaktadır.
Sanaz Maghsoudi
Azad Üniversitesi İran, Tebriz Şubesi’nden biyo-elektrik üzerine uzmanlaşarak tıbbi mühendislik bölümünden mezun olmuştur. Eğitiminin ardından Artroplasti kursuna katılarak biyomekanik ve protezler dünyasına yolculuğunu başlatmıştır. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde Ortopedik ve Biyomedikal Nöroteknoloji alanında yüksek lisans eğitimine başlamıştır. TÜBİTAK ve Biruni Üniversite Hastanesi Yürüme Laboratuvarı’nda 3D ve 2D yürüme analizi, giyilebilir sensör sistemleri ve ayak biyomekaniğinin incelenmesi gibi konular üzerinde çalışmakta ve ortopedik ile nörolojik hastaların yürüyüşünü iyileştirmeye yönelik yenilikçi projelerde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
Sümeyra Sağlam
Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden 2019 yılında Ortotist -Prostetist olarak mezun oldu. Üniversite eğitimi sürecinde Varşova Jozef Pilsudski üniversitesinde 2017-2018 yılları arasında erasmus değişim programı ile eğitimini devam ettirdi. 2019-2022 yılları arasında Koç Üniversitesi Nörobilim yüksek lisansını tamamlarken Koç Hastanesi Hareket Analiz Laboratuvarında giyilebilir sensörlerle nörodejeneratif hastalıkları araştırırken hareket analizi, 3 Boyutlu yürüme analizi üzerine araştırma asistanı olarak görev aldı. 2023-ten bu yana İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Tübitak projelerinde görevli olarak çalışmaktadır.